Stofzuigen

Stofzuigen

 
 

Ketelstofzuigers

Het grote voordeel van een ketel stofzuiger ten opzichte van andere modellen, is dat het een ketelstofzuiger is. Bij een ketelstofzuiger zit de motor niet achter de stofzak maar bóven de stofzak. Daardoor hoeft deze niet door het stof heen te zuigen, zoals bij een slede stofzuiger wel het geval is. Hierdoor gaat bij een vollere stofzak de zuigkracht niet verloren.
 

Alternatieve zakken

Voor de meeste stofzuigers worden ook alternatieve zakken verkocht. Deze zijn vaak geschikt voor meerdere merken en talloze typenummers, die op de verpakking staan. 

Uit een eerdere test naar alternatieve zakken is gebleken dat vrijwel alle zakken goed het stof binnenhouden. Wel zitten er tussen de verschillende alternatieve zakken verschil in prijs, gebruiksgemak en duurzaamheid van het materiaal. (bron: consumentenbond)

Stof opvangen

Kies je voor een gewone stofzuiger, dan zal je eerst moeten kiezen tussen een model mét of zonder stofzak. Vrijwel alle stofzuigermerken, op Dyson na, hebben zowel modellen mét als zonder stofzak. Ruim een kwart tot een derde van alle verkochte stofzuigers is zakloos.

Wanneer er een stofzak in de stofzuiger zit, houdt deze de vuile deeltjes zo goed mogelijk vast. Het is daarmee het eerste en belangrijkste filter.

Bij een stofzuiger zonder stofzak, wordt het vuil opgevangen in een stofbak of stofreservoir. Deze stofzuigers maken gebruik van ‘cycloontechnologie’ waarbij de lucht via een soort spiraal door de container draait. Grotere stofdeeltjes komen door de centrifugerende kracht tegen de buitenwand van de stofbak aan en vallen vervolgens naar de bodem van de bak. Deze stofzuigers worden daarom ook wel cycloonstofzuigers genoemd.
 

Zo werkt je stofzuiger het best

Een stofzuiger werkt in feite als een filter van de luchtstroom. Vieze lucht wordt naar binnen gezogen en het vuil wordt vastgehouden in een zak of bak en filters. Schone lucht wordt weer uit de stofzuiger geblazen.

Zodra de stofzuiger wordt aangezet, zet de motor een turbine in werking die er door drukverschil voor zorgt dat het apparaat lucht en vuil aanzuigt. De luchtstroom verplaatst zich van de zuigmond door de zuigbuis, slang en slede naar het uiteinde van de stofzuiger.

Voor een optimaal werkende stofzuiger zijn de volgende onderdelen belangrijk:

 • Efficiënt mondstuk
  Een goed mondstuk is zo vormgegeven dat er een zo'n breed mogelijke luchtstroom in de zuigbuis terechtkomt. Er lekt zo weinig mogelijk lucht langs de randen van het mondstuk.
 • Gesloten luchtstroom
  Hoe efficiënter de lucht door de stofzuiger kan stromen, hoe groter de zuigkracht. Dit verschil merk je goed als je de luchtstroomregelaar open zet. Bij een goede stofzuiger sluiten alle onderdelen naadloos op elkaar aan, zodat er geen lucht kan lekken.
 • Goede doorstroom
  Te veel vuil in de filters, stofzak of bak houdt de luchtstroom tegen. Hierdoor kan de zuigprestatie verminderen en de motor oververhit raken.
 • Efficiënte filters
  Een goed filter houdt zo veel mogelijk (kleine) stofdeeltjes tegen, voordat de lucht weer wordt uitgeblazen. Een
  motorfilter beschermt zo de motor, een uitblaasfilter vangt de laatste deeltjes op
Wij gebruiken cookies om de gebruikerservaring te verbeteren of om advertenties te kunnen tonen. Door gebruik te maken van deze website ga je hiermee akkoord. Privacy & Cookiebeleid
SLUITEN